20 september - Nieuwe democratie of nieuwe leiders?

Ene JH. van der Schaaf schrijft onder het fantastisch geschreven opinie stuk van Tom Lanoye over de aanstaande Amerikaanse verkiezingen in de NRC van zaterdag:

“Is het een idee de Amerikanen te adviseren hun permanente koude burgeroorlog te stoppen door hun land op te splitsen in Republikeinse en Democratische staten? Hoe je met zoiets omgaat kunnen ze in Brussel leren.”

 

De sprookjes van Baudet

Een snedige reactie op het verhaal van Lanoye, waarin deze aangeeft dat Trump eigenlijk niet kan verliezen, ook al verliest hij. Waarom zou je in stand houden wat al gespleten is? Waar alleen maar dieper met het mes in elkaars wonden wordt gedraaid en gewrikt. Ga lekker bij elkaar wonen als je het samen zo fijn met elkaar eens bent.

Helaas ook hier een veel gehoord commentaar. “Als je het hier niet naar je zin hebt, ga dan terug naar je eigen land.” Remigratie noemt Baudet het in zijn sprookjeswereld van 2040, waar hij bovendien Schiphol in zee duwt en in plaats daarvan een oerbos met wilde paarden en elanden plant. Als het niet zo triest was, zou ik er smakelijk om kunnen lachen. Net als Trump speelt hij behendig in op de onderbuik van de samenleving. Voor het gemak even vergetend dat dat ‘eigen land’ in de meeste gevallen ons eigen land is.

 

UK

Van der Schaaf lijkt dus ironisch te verwoorden wat het volk vanuit de onderbuik voelt, hoewel Londen beter past dan Brussel. Het is tenslotte Londen waar Johnson vanwege zijn ego de UK verkwanseld.

De UK splitst zich af van Europa. En omdat Johnson in zijn opportunisme heeft beloofd om nog voor het einde van het jaar een definitieve uitkomst te hebben, moet dat ook gebeuren. Normaal staat voor zo’n proces een aantal jaren. Er moet tenslotte veel ontvlecht en opnieuw afgesproken worden. Johnson vindt echter zijn politieke geloofwaardigheid (en daarmee zijn persoonlijke positie) belangrijker dan het wel en wee van de UK.

 

Boreaal Nederland

Baudet schetst een sprookjeswereld, ontkent de klimaatproblemen en wil Nederland (en liefst ook Europa) honderd jaar terugzetten in de tijd. Iedereen die niet Nederlands is of de Nederlandse cultuur niet wil omarmen, moet over de grens worden gezet. Hij heeft Wilders aan zijn zijde.

 

Nieuwe burgeroorlog in de USA

Amerika stevent af op een nieuwe burgeroorlog, ditmaal op grond van het ego van Trump en Pelozi. De eerste schoten in dit conflict zijn al gevallen. Hoe kan het ook anders in een land waar iedereen een wapen heeft of kan hebben.

 

Ondertussen scheldt de bevolking elkaar verrot via de social media. Ergens las ik dat Nederland het land is waar het meest op elkaar wordt gescholden via de social media. Verschillende ziektes vliegen in het rond, zonder medische noodzaak. De Facebook controleurs die het Nederlands beheersen, zijn het drukst.

 

Waar gaat deze wereld heen?

Wat was ooit de bedoeling van democratie? Was het een eerlijke samenleving met respect voor elkaars mening? Waar de meerderheid beslist, waar het niet gaat om winnen en verliezen, om pakken wat je pakken kunt, maar uiteindelijk om het vinden van de beste oplossingen voor het grotere geheel? Om een gemeenschap te vormen waar iedereen het beste uit zichzelf mag halen en waar voor elkaar gezorgd wordt als het nodig is? Waar de echte oprechte leiders opstaan om de wereld te leiden naar welzijn en welvaart, naar een gezonde verhouding tussen mens en milieu, tussen volkeren en rassen onderling, waar religie vrij is, kinderen veilig en man en vrouw gelijk?

 

Wat is het sprookje?

Of is dat beeld van democratie misschien het sprookje en is de wereld van Johnson, Trump, Baudet en Wilders de nieuwe wereld? Een wereld die vergeten is wat democratie is en waarom we die hebben. Die nog wel de regels van dat systeem volgt, maar al lang niet meer de geest.

 

Bestaat er een nieuwe democratie? Een nieuwe vorm van samenleven? Is corona misschien wel onbedoeld het kruispunt in de geschiedenis, waarop we links of rechts afslaan in plaats van rechtdoor? Of misschien zelfs wel rechtsomkeert. Een wereld van social media zonder manieren, populisten zonder partij en een verdeeld Europa en een gespleten Amerika?

 

Nieuwe leiders voor een nieuwe wereld

Of missen we de juiste leiders? Zoals Jacinda Ardern, Svetlana Tichanovskaja en Maria Kolesnikova! Zoals de leiders van de oproer in Thailand, Hong Kong en onlangs zelfs in China tegen de onderdrukking van Oeigoeren? Jonge leiders die lef hebben, verstand hebben en die nog strijden voor een ideaal in plaats van voor hun ego en positie.

 

Het zijn er nog te weinig en van te kleine landen, maar ik hoop en geloof in de toekomst. Laat de jonge generatie opstaan en de oude verdringen. Het zal wel niet netjes zijn, maar ik hoop stiekem dat als Biden wint, Kamala Harris het af mag maken.

 

Blijf jong van geest en blijf geloven in de toekomst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.