Criebels

Het schrijven van columns, blogs en verhalen is mijn uitlaatklep voor drukke dagen, emoties en heftige tijden. Deze blog is ontstaan vanwege de Corona gekte en de enorme impact die het heeft op ons mondiale samenleving. Inmiddels gaat het niet of nauwelijks meer over corona. Alleen als het echt weer in de publiciteit staat.

Waarover dan wel?

Over de actualiteit waarover ik me verbaas, waarover ik verontwaardigd ben of juist blij of vrolijk. Kortom, als het mij raakt, schrijf ik erover.

Het is (meestal) niet bedoeld als advies, kritiek of compliment, alhoewel het best zo opgevat kan en mag worden als u dat zo voelt of vindt. Kortom, doe ermee wat u wilt. Reageer, deel of lees het gewoon.


December 2021


30 december - Anders kom je 2022 niet in

Op de rand van elk jaar kijken we terug. Jaaroverzichten die aangeven wat mooi, lelijk, slecht, goed, hartverwarmend en belangrijk was. Natuurlijk wordt er ook wel vooruit gekeken maar dat is vaak meer hoopvol wensdenken. Zeker als de jaarwisseling samengaat met een nieuw kabinet en een nieuw regeringsakkoord. Komt natuurlijk nooit voor omdat we altijd verkiezingen in maart hebben. Nou ja, nooit…..

Lees meer »

26 december - Desmond Tutu

Vandaag ging een groot man heen. Desmond Mpilo Tutu werd negentig jaar en was een groot deel van die lange periode een boegbeeld als strijder tegen de apartheid. Als geestelijke (aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Kaapstad) was hij een luis in de pels van het apartheidsregime van o.a. Frederik de Klerk. Nooit gebruikte hij ander geweld dan verbaal geweld. Krachtig veroordeelde hij de apartheid.

Lees meer »

26 december - Merel Pontier

Onlangs werden twee jonge broers onder het Nederlands jeugdrecht veroordeeld tot de maximale twee jaar na de moord op een jong meisje. Is dat genoeg, vinden wij? Is het jeugdrecht te coulant? Krijgt de familie van het meisje begeleiding? Wat als de twee jochies weer vrij komen, hebben ze dan begeleiding?

Lees meer »

17 december - 'Re(a)geren op gevolgen zonder naar de oorzaken te kijken'

Aan het woord is Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis aan de universiteit van Maastricht in mijn favoriete zondagmiddag programma ‘Buitenhof’ van vorige week. Onlangs schreef hij een essay in de Groene Amsterdammer over het Nederlands beleid van de afgelopen jaren dat zich laat kenmerken door te reageren op gevolgen zonder te kijken naar de onderliggende oorzaken. Terwijl de oorzaken niet veranderen, veranderen de gevolgen continue. Dat zorgt dus voor een grillig beleid, m.n. gericht op het reageren op de gevolgen van gevolgen en het voorkomen van imagoschade.

Lees meer »

05 december - Sociaal Culturele Preutsheid

De zwarte piet discussie bestaat al veel langer dan de meeste van ons denken. Al in 1927 was er een proces rondom een donkere man die op straat zwarte piet werd genoemd. In 1930 had de ‘groene Amsterdammer’ een ‘neger-nummer’. In 1964 werd door Sinterklaas zelf afgesproken dat pieten niet langer dom moesten doen maar vrolijk. In 1968 lanceerde M.C. Grünbauer het ‘Witte Pietenplan’ en in 1994 werd het actiecomité ‘Zwarte Piet = Zwart Verdriet’ opgericht.

Lees meer »