Het zal iedereen duidelijk zijn dat het economisch pittige tijden zijn en dat ze zeker nog erger zullen worden. In een aantal branches betekent het misschien wel de doodsklap voor vele bedrijven. Zo denk ik dat het aantal cafés en restaurants waaruit we over pakweg een jaar kunnen kiezen, beduidend minder zal zijn dan het aanbod van vóór corona. Maar meer bedrijven en organisaties zullen pijn lijden.

 

In de Tweede Kamer zijn daarom sterke geluiden om, en ik citeer uit het FD: ‘strategische sectoren zoals de zorg, hightech, voeding en infrastructuur beter te beschermen tegen ongewenste buitenlandse overnames en investeringen.’

De vier regeringspartijen, aangevuld met de PvdA, vrezen namelijk dat de corona schok veel van die bedrijven zo zal verzwakken dat het gemakkelijke overnameprooien zijn voor ‘Amerikaanse of staatsgesteunde Chinese bedrijven.’

 

Daarom willen die partijen dat, en ik citeer weer: ‘het kabinet versneld een brede investeringstoets invoert en daarmee overnames en investeringen van buiten de Europese Unie (EU) gaat doorlichten op risico's voor de nationale veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. In het uiterste geval kan het kabinet een overname tegengehouden.’

 

Dat is nogal wat. En in de huidige tijd misschien nog wel begrijpelijk ook. Want willen we dat vitale bedrijven in buitenlandse handen vallen? Willen we dat Chinees de gangbare voertaal wordt in ons land? Het is al Engels in vele organisaties maar moet het Amerikaans worden?

 

Maar wat betekent zo’n toets straks als we corona en de economisch grootste problemen achter ons hebben gelaten? Dan kan de overheid in al haar wijsheid dus altijd teruggrijpen op deze wet, om overnames tegen te houden. Willen we dat straks ook nog? Vertrouwen wij de overheid zo enorm dat we onze liberale vrijheid om te ondernemen en dus ook om je eigen onderneming te kunnen verkopen, afhankelijk maken van de luimen van de overheid? Of die nu rechts of links georiënteerd is? Want ik weet niet welke regeringssamenstelling er straks over vier, acht of twaalf jaar is.

 

“Er is geen eerlijke wereldhandel meer,” zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Is er wel altijd een eerlijke overheid? Hoe zat dat met de kinderopvangschandalen, met de gaswinning in Groningen, met de Betuwelijn, de nieuwe treinen en noem maar op. Er zijn bakken met miljarden belastinggeld over de muur gekiept door linkse en rechtse regeringen. Ik ben er helemaal nog niet zo zeker van dat ik de overheid wel kan vertrouwen.

 

En bovendien, noem mij nou eens willekeurig, tien grote ondernemingen die vitaal genoemd kunnen worden in Nederland die nog echt Nederlands zijn en die gevaar voor overname lopen. Hightech is alleen ASML en de rest is allemaal buitenlands (Facebook, Google, Amazon, Apple, Microsoft, AliXpress, etc.). Unilever, Shell, Ziggo, etc., allemaal al (deels) verkocht, dus waar hebben we het dan eigenlijk over? De vitale infrastructuur zoals gas, water, licht en zorg is voor een groot gedeelte in overheidshanden of door de overheid gecontroleerd en die zullen ons toch niet verkopen aan de Chinezen, lijkt me. Of is deze wet bedoeld om ons tegen de opportunistische ambtenaren van de ministeries te beschermen. Als dat zo is, ben ik misschien wel voor.

 

Blijf thuis, blijf rustig en blijf gezond. Morgen weer een dag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.