19 april - Echte leiders verzinnen geen onzin!

Nog maar een paar weken geleden prezen we onze regering de hemel binnen om hun daadkrachtig leiderschap. Ik deed daar ook aan mee. Steeds meer lees ik echter berichten in toonaangevende kranten, van serieuze journalisten in gesprek met serieuze mensen, dat we nu meer kapotmaken dan nodig. De economie stort straks met een enorme knal in elkaar, ons maatschappelijk spaargeld (incl. kredietruimte) van zo’n negentig miljard is weg en hele bedrijfstakken zijn gedecimeerd. Maar is het noodzakelijk om onze welvaart zo op te geven? Zijn de risico’s werkelijk zo groot dat de (intelligente) lockdown nog steeds nodig is. Wat weten we nu meer dan een paar weken geleden?

 

Nog steeds vind ik dat de regering toen juist heeft gehandeld. Luisteren naar de specialisten (RIVM) en direct en duidelijk handelen. Op basis van de kennis van toen. Maar inmiddels heeft de hele wereld alles onderzocht wat onderzocht kan worden. We weten inmiddels dus veel meer. De statistieken zijn nu op basis van veel meer cijfers en we zien dus de trends, de gevaren en de gevolgen veel beter.

 

Wat we nu zien, is dat bijvoorbeeld het onderwijs zich razendsnel heeft aangepast, dat het eigenlijk voor het grootste gedeelte goed is doorgegaan, dat we nieuwe technieken hebben toegepast die we in de toekomst kunnen blijven gebruiken. Dat geldt ook voor het grootste gedeelte van het zakelijk leven. We Zoomen, Teamen, Skypen en WhatsAppen wat af. En het werkt behoorlijk goed. We kijken kritisch naar curricula, vergaderingen en bijeenkomsten en bepalen opnieuw of het wel nodig is. Dat is goed. We zijn stevig opgeschud en het leidt hopelijk tot nieuwe, vernieuwende inzichten.

 

Dat vereist ook nieuw leiderschap!
Nu hebben we leiders nodig die niet hardnekkig doorlopen op het ingeslagen pad, maar die durven te kijken naar zijwegen die misschien wel het ongelijk van eerdere paden betekenen. Of zelfs terugkomen op eerdere paden. Dat kan en dat moet zelfs! Met meer en nieuwe kennis kun je andere besluiten nemen, andere paden nemen. Een goed leider doet wat het beste is voor zijn land, organisatie of wat dan ook waarover hij/zij leidinggeeft. Alles behalve doordrammen om het eigen gelijk te bewijzen.

 

Een anderhalvemeter maatschappij is onzinnig. Dat gaat gewoonweg niet lukken. Ook al zou het nodig zijn. Onderwijs door laten lopen in de zomervakantie is zinloos en niet nodig. Er ís onderwijs gegeven. Al dit soort ballonnetjes zijn uitingen van onmacht en komen uit de koker van de politiek die vindt dat het iets moet doen. Niet doen, dames en heren. Je hoeft niets te doen als het niet nodig is. Verzin geen onzin om de ingeslagen weg te bewijzen.

 

Vandaag nog las ik een stuk van Maurice de Hond, ons nationale orakel. Altijd heb ik dat een pedante meneer gevonden. En misschien is hij dat ook wel maar hij heeft wel bijna altijd gelijk. Misschien ben ik gewoon wel jaloers, niets menselijks is mij vreemd. De Hond meet, analyseert en komt dan tot conclusies. Zoals het hoort.

“Ik ben een sociaal geograaf, ik ben wetenschappelijk opgeleid en ik denk dat ik meer wetenschappelijke studies over dit onderwerp heb gelezen dan wie dan ook bij het RIVM.”
Het is misschien niet de meest empathische manier van debatteren, maar misschien heeft hij ook hier weer gelijk. Een verdere lockdown is niet noodzakelijk, grote evenementen voorlopig verbieden wel. Dáár zaten namelijk de oorzaken van de grootste brandhaarden. Kerkbijeenkomsten van drieduizend mensen in Korea en in Frankrijk, voetbalwedstrijden in Bergamo, carnaval in Brabant, Mardi Grass in de USA. Enfin, lees zelf maar wat hij ervan vindt. Zie mijn link onderaan naar een interessante post van Peter Van Klaveren.

 

We zijn (bijna) allemaal verrast door corona, we zijn (bijna) allemaal mee gegaan in de maatregelen en we waren (bijna) allemaal bang. Het wordt nu tijd om de angst los te laten en de realiteit opnieuw te beoordelen met de kennis van nu.

 

Blijf thuis, blijf rustig en blijf gezond. Morgen weer een dag.

https://www.facebook.com/peter.vanklaveren/posts/10158792998274384

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.