21 mei - Beperk je niet!

Gepubliceerd op 21 mei 2020 om 18:29

In de eerste toespraak van Rutte sprak hij over groepsimmuniteit. Dat bleek niet zo heel handig, zelfs niet met de kennis van toen. Een snelle rekenaar kwam al snel op een onmogelijk aantal IC bedden die we dan nodig zouden hebben. Dat werd dan ook direct het nieuwe adagium: IC bedden en nog eens IC bedden. We konden er niet genoeg van hebben. Letterlijk en figuurlijk. Hele talkshows werden er gevuld met dit onderwerp.

 

Toen dat onderwerp redelijk onder controle was, moest er een nieuwe stip op de horizon gezet worden. Een nieuw onderwerp als extra legioen in de coronastrijd.
Het werd een app. De eer voor dit soort nieuwe ideeën is altijd voor Hugo de Jonge. Onze MP blijft daarmee voldoende buiten beeld want het is altijd de boodschapper die de volle laag krijgt. Zo hoort het ook, slim leiderschap. Naar boven, of van boven escaleren kan dan altijd nog.

 

En heel gedwee volgden wij het pad der manipulatie. We gingen met z’n allen discussiëren over de app. De wereld was te klein. Onze privacy werd te grabbel gegooid, de app kon nooit goed werken want bluetooth gaat wel door muren en het virus niet. En natuurlijk waren er ook de conspiracy believers die ook hier weer een Big Brother hinderlaag in zagen van de onbekende club die de wereld in haar macht zou hebben.

Maar we waren weer een weekje of twee druk met de app en dus minder met de lockdown en de economische gevolgen. Intussen werd het nieuwe normaal een normale uitspraak en sloop die nieuwe werkelijkheid stiekem in ons eigen corona jargon, evenals de anderhalve meter maatschappij. Wat ik al zei, slim leiderschap gecombineerd met gezonde politieke manipulatie. Tussendoor, als een soort van rode draad, loopt de ongoing discussie over de mondkapjes. Wel of niet nuttig? Voor wie verplicht en voor wie zomaar voor het veilige gevoel.

 

En nu dus het dashboard. Slimme meters die precies bijhouden hoe de stand van zaken is per regio. Naar goed Duits voorbeeld. Daar hebben ze zo’n 830 regio’s en lijkt het een slim systeem. Als er weer een uitbraak komt, hoeft niet het hele land dicht maar alleen de betreffende regio van ca. 100.000 inwoners.

 

Als we in Nederland dezelfde grootte voor de regio’s aanhouden, hebben we er ongeveer 170. Dat maakt het veel acceptabeler. Niet iedereen hoeft dan te lijden onder het juk van de intelligente lockdown. Ik ben benieuwd naar de discussie die nu gaat komen. Waarschijnlijk over de scheiding van de regio’s, dat er natuurlijk mensen reizen tussen de regio’s en dat er in sommige gebieden, zoals grote steden, geen regio’s van honderdduizend mensen gemaakt kunnen worden. Ongetwijfeld wordt dit in de diverse talkshows en nieuwsfora uitgebreid besproken en iedereen heeft ook hier weer een uitgesproken mening.

 

Het blijkt dat deze rare tijd zorgt voor boeiende inventiviteit. Zowel van de kant van de politiek met hun app’s, dashboards, IC bedden en mondkapjes, maar ook van allerlei zelfbenoemde of opgetrommelde specialisten en experts. En niet te vergeten van het hele volk. Alle sociale media staat vol met commentaren van volksexperts. Mensen die tot voor kort nog gewoon waren en alleen maar hun nieuwe banen, kinderen, kleinkinderen en huizen op Facebook zetten. Nu ineens is iedereen een coronaexpert, veiligheidsdeskundige of medicus. En als ze het zelf niet zijn, vinden ze wel een of andere getergde wetenschapper in Amerika of in Swaziland die in het diepste geheim het redmiddel der aarde heeft uitgevonden. Maar ja, het inmiddels bekende, onbekende clubje machtshebbers houdt hen telkens tegen. Hans Christiaan Andersen en de gebroeders Grimm zouden stikjaloers zijn op zoveel fantasie.

 

Maar inventief is dan misschien vindingrijk, het is niet noodzakelijkerwijs innovatief. Het zijn meestal geen structurele verbeteringen. Onze premier heeft de jeugd opgeroepen om mee te denken over de wijze waarop we een anderhalvemeter maatschappij kunnen inrichten.
“Kom maar op met jullie ideeën,” sprak hij uitdagend. Dat is misschien wel inventief, het slim omgaan met de huidige situatie, maar niet innovatief. Daarom zeg ik:

“Niet doen!” Niet meedenken over een anderhalvemeter maatschappij. Wel meedenken, maar over een geheel nieuwe inrichting van onze maatschappij. Economisch, sociaal en misschien zelfs wel cultureel. Ben innovatief en denk over een wereld waar jij straks in wilt leven.

Nu is het moment waarop we open staan voor verandering. Als we terug gaan naar het oude normaal, is die kans voorbij. Beperk je dus niet tot een voorgeschreven regel van anderhalve meter. Beperk je niet!

 

Blijf creatief en blijf gezond. Altijd weer een nieuwe dag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.