06 augustus - Modern imperialisme uit de oude doos

Gepubliceerd op 6 augustus 2021 om 23:39

“Wie op ramkoers gaat (met China) zal stuiten op een grote muur van staal die is gevormd uit het vlees en bloed van 1,4 miljard Chinezen”

De grote leider van het grote China lijkt hier de rest van de wereld te waarschuwen, maar in feite is het een waarschuwing aan het eigen volk.

“We moeten vasthouden aan het leiderschap van de partij. Het succes van China hangt volledig af van de partij”, aldus Xi Jingpin tijdens zijn toespraak op de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij (CCP).

 

China is de partij en de partij is China. Zo lijkt het voor de argeloze buitenstaander. Niets is echter minder waar. De partij verkeert in een continue staat van onzekerheid en van overleven. Hoe kan het ook anders. In een maatschappij waar enthousiasme gekocht wordt, waar mensen middelen zijn en waar etniciteit je doodvonnis kan zijn, bestaat geen loyaliteit. In een maatschappij waar slechts één waarheid bestaat, bestaat geen vrijheid en bepaalt angst het voortbestaan. Lidmaatschap van de partij is belangrijk maar tegelijkertijd gevaarlijk. Kijk voortdurend over je schouder want elke glimlach kan gevolgd worden door een klap.

 

Dat we in een periode van transitie zitten, is inmiddels wel algemeen bekend. Technologisch veranderen we razendsnel en communicatie is sinds 2004, de geboorte van Facebook, op geen enkele wijze meer te vergelijken met de periode daarvoor. Dat alles is van grote invloed, maar de allergrootste veranderingen gebeuren op politiek gebied. Welke kant op is minder duidelijk. Door velen wordt gewaarschuwd voor een Chinese overloop van de wereld. Na Europa in de 19e eeuw, Amerika de vorige eeuw, lijkt het nu de beurt aan China.

 

Grote delen van Afrika zijn al eigendom van China. Hong Kong komt op een presenteerblaadje op basis van een honderd jaar oude afspraak. Taiwan wordt gezien als afvallige provincie en zal nooit echt veilig zijn voor de lange arm van China. Elke plek waar Amerika zich terugtrekt wordt direct opgevuld door een van de grote machten. Recent in Afghanistan, niet openlijk, maar achter de schermen. Financieel. De wereld is op de meeste plaatsen gewoon te koop en China koopt zich een slag in de rondte. Al jarenlang. De bühne laten ze voor anderen. Anderen die heel goed weten wie uiteindelijk de spelregels bepaalt.

 

Het midden oosten ziet haar business model veranderen. Olie en gas worden in de komende decennia vervangen door natuurlijke energiebronnen. De huidige rijkdom zal voorlopig nog wel even de rekeningen betalen, maar op de lange duur zal dat steeds moeilijke worden. Dan wordt dat ook een gebied dat te koop is. En raad eens wie er dan echt op lange termijn denken? Dat zijn niet de sjeiks, dat is niet Europa en ik ben bang dat het ook niet Amerika is.

 

Het scenario dat Yuri Bezmenow, een oud KGB spion, al in 1983 schetst op de Amerikaanse TV, lijkt het precieze scenario voor wat we China nu zien doen. Deze Bezmenow was een belangrijk man van de KGB en is in 1970 overgelopen naar Amerika. Hoewel hij het scenario schetst als een Russische actie, is het één op één van toepassing op China. Hij laat zien hoe misplaatst romantisch wij de KGB zien. Niks James Bond, niks Q met allerlei gadgets en niks spannende verhalen met mooie vrouwen. Die Hollywood-achtige spionnen romantiek is een klein deel van wat de KGB werkelijk doet. Wat ze wel doen is ‘ideological subversion’, ideologische ondermijning, een ‘slow process of psychological warfare’. Een proces van twintig tot vijfentwintig jaar in vier fases: Demoralization, Destabilization, Crisis en tenslotte Normalization. Het gaat te ver om het hier volledig te beschrijven. Kijk zelf op YouTube en kies de lange versie: “Yuri Bezmenow – 1983 Lezing over Subversie (Compleet)”.

 

Dit, laten we het voorlopig ‘het KGB scenario’ noemen, heeft eigenlijk een Chinese oorsprong. Zo’n vijfentwintighonderd jaar geleden ontwikkelde een Chinese generaal ‘Sun-Tzu’ (of Sunzi) deze theorie en schreef het standaardwerk: ‘De kunst van het oorlogvoeren’. Machiavelli avant la lettre. Dat is waarschijnlijk het boek dat Xi Jinping heeft geïnspireerd.

 

Een open samenleving zoals Amerika, maar ook Nederland is zeer vatbaar voor dit langzame proces van demoralisatie. Uitwisselingsprogramma’s met studenten, diplomaten, schrijvers, denktanks en financiering van politieke partijen, religieuze groepen en onderwijsinstellingen. Allemaal slow infiltration met als enige doel het knagen aan de fundering van de (culturele) set van ‘moral standards’. Dit proces duurt vijftien tot twintig jaar, precies de opleidingsperiode van één generatie, die vervolgens strategische posities in het land gaan innemen. Gewone landgenoten die gewoon een opleiding hebben gevolgd en die gewoon een baan zoeken. Alleen is die generatie sterk beïnvloed door studentenverenigingen, prietpraters zoals Baudet (Russische gefinancierd), politieke en religieuze partijen, etc.

 

Dan volgt de destabilisatie op economische gebied, op buitenlandse betrekkingen en op defensie.  Technologisch ondersteunt door Huawei, communicatief ondersteunt door de vele hackers in Chinese overheidsdienst en via social media door de ontelbare trollen die de publieke opinie sterk beïnvloeden. Maar net zo goed door Turkije dat veel Moskeeën financiert, Israel dat Pegasus op ons loslaat en Iran, dat een reputatie heeft op hack-gebied. Maar China lijkt al het verst te zijn in het proces.

 

Waar Hong Kong nog vecht voor haar vrijheid, zullen vele landen in de komende decennia ongemerkt als rijpe appels in de Chinese mand vallen. Gekocht, gedestabiliseerd en rijp voor het ‘normalisatieproces’, het verliezen van vrijheid en zelfstandigheid.

 

Het is onmogelijk en onwenselijk om onze grenzen te sluiten voor deze invloeden omdat we niet in zo’n maatschappij willen leven. Wel zullen we super alert moeten zijn voor elk cadeautje dat we krijgen, voor elke inperking van vrijheid van meningsuiting en voor onze cyberveiligheid. De rot zit echter waarschijnlijk al behoorlijk binnen. Ik ben geen komplotdenker en vertrouw onze maatschappij, ons bestuur en onze systemen, maar laten we gewoon alert blijven. Heel alert, eigenlijk.

 

Blijf gezond, blijf alert en blijf verstandig.

 

Lees het ook op mijn blog: www.coronacriebels.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.