10 februari - Celstraf voor relschoppers

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 23:59

Wie zat er niet met gebalde vuisten voor de TV tijdens de rellen naar aanleiding van de avondklok. Tuig! Relschoppers, gajes en boeventuig, waren enkele van de nog gematigde termen die voorin ieders mond lagen. Collectieve verontwaardiging en een boze burgemeester noemde het zelfs de opmaat naar een burgeroorlog.

 

We hebben de beelden tig keer gezien en alle bekende talkshow tafelplakkers wilden en moesten er iets over kwijt. Zo vlak voor de verkiezingen was ook de politiek collectief verontwaardigd en ook hier gingen de krachttermen door de Tweede Kamer.

 

Amateur rechters

Op social media waren de veroordelingen niet mals. Ineens waren er zeventien miljoen rechters die zich absoluut niet aan de gangbare strafmaat hielden. Zes maanden de petoet in was nog een van de gematigde straffen, als het aan de amateur rechters lag. De politiek, nogal gevoelig voor de volkswoede zo vlak voor de verkiezingen, debatteerde en besloot tot een verplicht advies aan de echte rechters. Voortaan moest geweld tegen hulpverleners minimaal worden bestraft met een gevangenisstraf. Een taakstraf was niet langer voldoende, ondanks dat het blijkt dat die straffen 47% minder recidive oplevert. Iedereen in Nederland die ook maar de minste relatie heeft tot de rechtspraak was hierop tegen. Niet vanwege de strafmaat, maar vanwege het feit dat we in Nederland de Trias Politica kennen die dit soort beslissingen bij de rechter heeft neergelegd. Kennelijk telt dat even niet in verkiezingstijd. Als het de politiek uitkomt oordeelt zij en veroordeelt zij.  

 

Hard aanpakken!

Waar kennen we dat van? Het is zo’n zeven jaar geleden dat er een groep Bulgaren was die op stevige schaal misbruik maakte van de uitkeringsfabriek in ons land. Schande! Fraude! Aanpakken! Geen clementie voor fraudeurs. Iedereen die ook maar een beetje buitenlands voorkomt, is een potentiële fraudeur die we dus moeten aanpakken. We draaien de bewijslast om. We zullen die boeven wel eens aanpakken.

 

Slachtoffers van verkiezingsboosheid

Tekst van amateur uitkeringsinspecteurs op social media? Nee hoor, tekst van de dames en heren politici die toen net zo boos waren als de dames en heren politici nu. Er kwam een commissie en een taskforce. Tienduizenden families werden het slachtoffer van de verkiezingsboosheid van de politiek met de apotheose afgelopen december waar zowat het hele kabinet en het vorige werd geroosterd door de commissie van Dam. Leidend voorwerp was toen de belastingdienst en de rechtspraak, die opgezadeld was met stevige wetgeving en dekking van bewindslieden.

 

Gedwongen criminaliteit?

Wie of wat wordt ditmaal het leidend voorwerp? Het OM, de politie, de rechterlijke macht? Wie worden ditmaal de slachtoffers? Alle kanslozen met losse handjes? Ik voorspel dat er over pakweg vijf jaar een commissie onderzoek gaat doen naar de exorbitante straffen van betrekkelijk simpele overtredingen, waardoor er mensen zo ernstig zijn losgeweekt van de maatschappij dat ze zich in gangs hebben verenigd en geen ander financieel model meer hadden dan de misdaad.

En dat omdat we nu weer een nieuwe strenge norm opgelegd hebben gekregen van boze politici, die tegen die tijd ach en wee klagen over het optreden van de uitvoerders. Wellicht struikelt er weer een politicus of een heel kabinet en we leren er niets van. Helemaal niets!

 

Onbegrijpelijk!!

Het is voor mij onbegrijpelijk dat we tegelijkertijd nog steeds bijna dagelijks overladen worden met nieuws over de belachelijke manier waarop vermeende fraudeurs zijn behandeld – vanavond komt het nieuws dat hen jarenlang rechtshulp is ontzegt – en op hetzelfde moment de politici exact dezelfde fout zien maken waar het de verplichtende strafnorm voor relschoppers betreft. Het is dus niet eens dat we niet leren van ons verleden, het is dat we ziende blind zijn en blijven!

 

Kijk! Kijk dan toch!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.