08 juli - Peter R. de Vries

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 18:51

Een laffe daad, een vreselijke misdaad tegen Peter R. de Vries, maar ook tegen de journalistiek, tegen de democratie en de maatschappij. Het is dinsdagavond 6 juli en via alle nieuwskanalen en social media komt het nieuws de wereld binnen. Misdaadjournalist Peter R. de Vries is neergeschoten. Onbekend is of hij nog leeft. Hij zou door het hoofd zijn geschoten. Er zouden vijf kogels op hem zijn afgevuurd. Hij ligt in het Academisch ziekenhuis, hij ligt ergens anders, gewapende politieagenten voor de deur van het hospitaal. Hij zou……, hij is…….., van alle kanten komt nieuws. Waar of niet waar, Nederland is in paniek en zelfs de koning, die op staatsbezoek is in Duitsland, geeft een verklaring hoe hij en Maxima zich voelen. Geschokt en ontdaan. Medeleven met familie vrienden en bekenden.

 

De volgende dag zou ik via de radio horen dat het niet alleen in ons land groot nieuws was, maar zelfs in de hele wereld. CNN, BBC en de nationale omroeporganisaties van Australië en zelfs Kenia en Nigeria hadden het op de voorpagina staan.

 

Natuurlijk was er alle aandacht in de praatprogramma’s OP1 en Humberto. In alle haast opgetrommelde hoofdredacteuren van de nationale kranten, oud collega’s van Peter en outside deskundigen, zoals Peter dat zelf vaak genoeg is geweest. Burgemeester Femke Halsema geeft een persconferentie samen met ‘de driehoek’, officier van justitie en hoofdcommissaris van Politie: “Peter vecht voor zijn leven.”

 

In de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein is hij neergeschoten door ene Delano G., een 21 jarig losertje dat al op jonge leeftijd bijna een jaar in de bak heeft gezeten. Kennelijk heeft hij het samen gedaan met een Pool van 35 jaar. Inmiddels zijn ze opgepakt maar daarmee heb je nog niet de opdrachtgever. Omdat de Vries vertrouwenspersoon is van Nabil B. die in het Marengo proces tegen Taghi zou getuigen, is het niet ondenkbaar dat het Taghi zou zijn. Die zit weliswaar vast, maar zijn tentakels zouden ver reiken.

 

Het zou het jaar worden van Tanja Groen. Peter R. De Vries had zich in deze zaak vastgebeten. In 1993 verdween deze jongedame spoorloos. Nooit meer wat van gehoord. Peter besteedde er destijds regelmatig aandacht aan in zijn programma en bleef in contact met de familie. Al achtentwintig jaar in onzekerheid over het lot van je dochter moet vreselijk zijn. Peter heeft altijd contact met de familie gehouden en weet dus hoeveel pijn dit nog steeds doet. Dat deed hij ook bij de familie van Nicky Verstappen, met de familie van Milica van Doorn, Nathalie Holloway en de vermeende daders van de Puttense moordzaak zouden nog steeds onterecht vastzitten als Peter er niet zo hard voor gevochten had.

Dit jaar zou er een mediaoffensief komen voor oplossing van de verdwijning van Tanja Groen en via crowdfunding moest er één miljoen beloning komen voor de gouden tip. Vóór afgelopen dinsdag stond de teller op dik twee ton. Inmiddels staat die op ruim vier ton.

 

Natuurlijk heb ik ook weleens gedacht als ik hem weer zag zitten bij een talkshow, ‘Zo, heeft hij zelfs daar ook al verstand van?’, maar meestal bleek hij toch een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Hij is tenslotte een journalist die zich heeft gespecialiseerd in verslaglegging over misdaad. Maar wat veel mensen niet weten is dat hij dus bij al die families een werkelijke steun is, gedurende al die jaren dat ze in – sommigen nog steeds – in angst en onzekerheid leven. Hij gebruikt zijn naam en reputatie voor die mensen en niet omwille van zijn eigen populariteit. Nu komt er meer goeds over en van hem boven water dan hij misschien zou willen delen als hij het zelf zou regisseren.

 

De Lange Leidsedwarsstraat ligt vol met bloemen, briefjes, kaarsjes, beeldjes en andere vormen van medeleven. Normaliter wordt dat alleen gedaan als er iemand is gedood. De Vries leeft nog, zegt de familie, en vecht voor zijn leven. Deze blijken van medeleven zijn mooi en zeer goed bedoeld maar lijken op ongeloof dat hij nog terugkomt. En als dat inderdaad het geval zal zijn, heeft de misdaad alweer ‘gewonnen’. Eerst advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. vertegenwoordigde, toen de broer van B. nu dus zijn vertrouwenspersoon. Taghi heeft kennelijk veel van deze kroongetuige te vrezen.

 

Beste Peter, ik hoop oprecht dat je er weer helemaal bovenop komt en dat we jouw zo eigen, enigszins lijzige manier van praten weer snel terug hebben aan de talkshowtafels. Maar vooral achter de schermen waar je pleit voor nader onderzoek, waar je families troost en waar je als journalist en vertrouwenspersoon strijd tegen het onrecht en misdaad. Omdat die niet mogen winnen en omdat jij het verdient en nog zoveel goeds kunt doen.

 

Beterschap en sterkte voor jouw familie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.